fredag den 18. juni 2010

Hvad er dit bedste sove-tip?


Frida har aldrig været særlig god til at sove. Det kan tælles på en hånd de gange hun har sovet igennem i sit 9 måneder lange liv. Eller dvs, fra hun var 1 måned, den første måned sov hun hele tiden, og det er fra den tid, billedet her stammer:)

I perioder har det været ok med 2-3 opvågninger i løbet af natten, men siden hun var indlagt har det været helt tosset. I skrivende stund sidder Martin inde hos hende og forsøger at få hende til at sove.

Hun får stadig flaske 1-2 gange i løbet af natten. Hun bruger ikke sut, og flaske er derfor det eneste der kan trøste hende. Vi har forsøgt at nusse hende, tage hende og, give hende suttekluden osv, men ofte er det kun den varme mælk i maven der kan berolige hende.

Frida fik dræn i ørerne i onsdags, og det driller selvfølgelig også lidt de her dage. Vi håber det hele bliver meget bedre når ørerne er ok igen, lige nu flyder det med snask fra dem!

Jeg har lige købt bogen "Sådan får du dit barn til at sove" af Helen Lyng Hansen. Jeg synes dog foreløbig ikke, at der står noget jeg ikke vidste i forvejen.

Bogen "Godnat og sov godt" har også været oppe til en kort debat her i huset, men min mand og jeg er ret enige om, at vi ikke er tilhængere af cry-it-out metoden. Det strider imod vores sunde fornuft og intution som fortæller os, at vi skal reagere når vores barn har brug for os. Hvis vi ignorerer hendes gråd, som jo nu engang er den eneste måde hun kan udtrykke sine behov, hvad opnår vi så? At Frida lærer, at hun kan græde alt det hun vil, mor kommer ikke. Hun lærer at det ikke nytter at udtrykke sine følelser, og det er her jeg står af!


MEN, når det så er sagt så er jeg rigtig nysgerrig efter at høre, hvad i andre småbørnforældre mener om sagen, og så håber jeg på, at i har en masse GULDKORN i har lyst til at dele med os omkring putning og om at sove godt om natten.
Fra en søvnhungrende, kaffe-afhængig underskudsagtig mor!

8 kommentarer:

 1. Hej Rikke.

  Pyyyh, sikke nogle nætter I har !!! Hold da op. Jeg kan godt høre, at vi er MEGET godt vant. Asta sover for det meste fra hun kommer i seng 19.30 - 20.00 og 12 timer frem, uden vi hører det mindste. Og det har hun egentlig gjort længe. Det skal dog siges, vi lige har haft en ordentlig omgang tandhelved der efterfølgende kørte over i "Det er da hyggeligt at ligge i smørhullet, jeg blir ved at brokke mig til jeg får min vilje"..... Puh, så står man da godt nok sin forældreprøve. Vi er heller ikke til cry-it-out metoden, puh får helt ondt i maven ved tanken.....
  Vi har nu i to dage forsøgt at undlade den sene eftermiddagslur på en halv times tid, hvilket har hjulpet godt. Asta er træt når kommer i seng, og falder hurtigt til ro. Jeg tror måske ikke hun har været ordentlig træt.

  Når vi når aften. Egentlig fra spisetid og resten af Asta´s dag, foregår meget med så ens rutine som overhovedet muligt. Dvs. et bad efter aftensmaden, gøres putteklar m. nattøj, tandbørstning osv. en stor flaske, få sagt ordentlig godnat til mor og far, derefter i seng. Jeg synes vi har god erfaring med, at der er så få afvigelser som muligt, og hvad vigtigst er, at Asta er ordentlig træt. Vi har haft stor glæde af bogen "Børns søvn" af Marion Thorning. Og en anden bog, som godt nok ikke direkte handler om søvn, men om hvor meget børn forstår.

  Ved ikke om jeg kom nogle nye guldkorn, men det er nogenlunde sådan vores putning ser ud. Håber Martin har fået Frida til at falde til ro nu ???

  Varme tanker til jer alle tre. Håber I trods søvnmangel og blodskudte øjne, får en dejlig weekend.

  Anette

  SvarSlet
 2. Åh ja - jeg kan godt huske det! :-) Min Alma sov heller ikke igennem før... hmm... før nu, tror jeg. Jo, det sidste trekvarte år, har hun sovet godt om natten, og ofte også hele natten, uden jeg har været oppe. Men mange nætter kalder hun min 1 gang (hun er nu 3½ år) Alma vågnede før 3-6 gange om natten - hver nat. Fra hun var to år ca, tror jeg kun det var 1-3 gange, måske. Og nu er det nok 0-1 gang, men flest hvor hun sover.
  Jeg har ingen guldkorn, andet end at da jeg startede med at arbejde efter barsel, blev det ret hurtigt uoverkommeligt at skulle op 3-6 gange om natten og også kunne klare et fuldtidsarbejde, så i perioder har hun haft sin seng i soveværelset eller sovet i vores seng. Alt efter hvad der har passet bedst i forhold til at jeg kunne sove mest muligt. Jeg har sovet med hende i sengen, og sagtens kunne sove, og det har fungeret rigtig godt for mig - at jeg, i søvne nærmest, har kunne trøste hende og evt give hende sutten, og så sove videre.

  Men hvis i er imod børn i sengen, det er jo en smags-sag, skal i se om i måske kan skiftes lidt, så man bare en gang i mellem kan sove uforstyrret. Ellers bliver man sindssyg - og jeg taler af erfaring - for jeg følte mig nærmest sindssyg ind imellem :-))

  Det blev en lang smøre, og jeg ved ikke om du blev klogere..

  SvarSlet
 3. Hej Anette
  Tak for din kommentar:) Åh hvor må det være skønt at have et barn med et godt sovehjerte! Det kunne Frida lære af!
  Vi har også lavet en putte-rutine som vi kører efter om aftenen, vi har ikke været så gode til at geare ned efter vi har spist aftensmad, det virker lidt som om Frida har en masse krudt der lige skal brændes af inden hun skal i seng, men nu er vi forsøger vi at tage den lidt mere med ro efter spisetid.
  Mad får hun nok af, hun er en rigtig lille grovæder, så jeg har aldrig været i tvivl om hun var sulten når vi puttede hende. Jeg har dog været i tvivl om hun var ordenligt træt. Lige som Asta sover Frida en god lang formiddagslur og en lille powernap på 30-40 minutter om eftermiddagen. Men hun er ikke klar til at springe eftermiddagsluren over endnu, så bliver hun alt for træt til aftensmad og så bliver det noget værre rod!

  I går besluttede vi at praktisere gå ud/gå ind metoden, som en beskrevet af Sovecoach.dk. Det er en metode som vi føler er rigtig for os, da den ikke bygger på at lade barnet ligge og græde alene. Så i går aftes gik jeg vist en hel marathon ud og ind af Fridas værelse, og hun sov efter en time. I dag sov hun efter 30 min. Meeeen hun kan nå at vågne mange gange endnu:) Jeg er optimistisk omkring det, og føler at denne metode er den rigtige for os.

  Kram fra Rikke

  SvarSlet
 4. Hej Stine
  Det er nu meget rart at høre, at vi ikke er alene om søvnproblemerne! 3-6 gange er også nogenlunde det antal gange Frida er vågen om natten.
  Jeg startede på arbejde igen for en uge siden, og jeg kan godt mærke at det er hårdt at skulle koncentrere sig 8 timer om dagen når søvn er en mangelvare.

  Vi har den regel, at Frida skal falde i søvn i sin egen seng (på eget værelse) om aftenen. Men det er som regel ikke lang tid efter midnat, at hun kommer ind og ligger i vores seng. Hun sover bare bedre i smørhullet, og som du skriver så kan man nærmest trøste i søvne. Og jeg har ikke noget imod at have hende i vores seng.

  Jeg føler mig også til tider lidt sindsyg, men jeg syns faktisk det væreste er, at jeg ikke har overskud til at gøre noget ud af mig selv, spise sundt osv. Tværtimod konsumerer jeg en stor del chokolade og drikker litervis af kaffe og cola! Og det er egentlig ikke den livsstil jeg ønsker at føre, jeg har bare ikke overskuddet til at lave det om!

  Jeg er glad for at høre, at Alma sover godt nu, men puh ha der er lang tid til Frida bliver 3½ :)

  Kram

  SvarSlet
 5. Hej Rikke.
  Herhjemme har vi brugt bogen Sov igennem uden gråd af Elizabeth Pantley. Den har givet os redskaber til at få vores nu 1 årige søn til at sove igennem for første gang.. I en periode han havde været syg vågnede han for hver 45 min.... FØJ HVOR ER MAN BARE BRUGT OP SÅ!!!!! MEd 2 andre poder i huset har det været sindsygt hårdt.

  Bogen kan anbefales, især hvis man ikke kan lide at de små pusskal græde sig i søvn.
  Held og lykke med projektet.
  Kh Betina.

  SvarSlet
 6. Hej Betina.
  Tak for tippet, jeg tror jeg vil på biblioteket og se om de har bogen. Har hørt fra flere nu, at den er god hvis man ikke er til cry-it-out metoder, og det er vi ikke.
  Kh

  SvarSlet
 7. Spørg ikke mig til råds.. Ida er først begyndt at sove efter 1 år.. Ellers har hun været vågen hver time konstant indtil... tror du lige vi stadig er trætte? Kram fra C - håber ikke i skal gå så langt!!!

  SvarSlet
 8. Hej Christina
  Åhh det lyder hårdt!!! Hver time, det må have været lidt af en prøvelse, og ja i må virkelig være trætte! Jeg håber det snart vender med Frida, men denne varme gør det bestemt ikke nemmere om natten...
  Kram

  SvarSlet